Close
Vaš broj telefona.

AUTONOMNA KANALIZACIJA. FAQ

Koliko košta sistem za čišćenje?
Imamo nekoliko modifikacija postrojenja za tretman. Da bismo odredili model stanice, potrebni su nam tehnički parametri vašeg doma. Stanice već od 250.000 dinara.

Kako to funkcioniše?
Stanica radi metodom biološke oksidacije. Izlaz je čista procesna voda bez mirisa. Ovo je sistem od nekoliko komora, cevi, kompresora i pumpe koji rade po određenom algoritmu.

Šta čisti?
Organski otpad u fekalnoj vodi.

Da li hemija čisti?
Ne. Stanica prečišćava samo organski deo otpadnih voda. U stvarnom domaćinstvu, udeo hemikalija u otpadnim vodama je %1 Štaviše, savremene hemikalije biološkog porekla nastavljaju da se same razlažu.

Toalet papir?
Koristite biorazgradivi toaletni papir ili toaletni papir rastvorljiv u vodi. Takav papir se momentalno raspada na sitna vlakna čim završi u vodi.

Da li je moguće izbaciti otpad kućnih ljubimaca u sistem za tretman?
Ne

Životni vek?
Različiti proizvođači obično ne najavljuju manje od 50 godina.

Za koliko ljudi je namenjen, šta će se desiti ako ga prepunite?
Sistemi su dizajnirani za tri ili više ljudi. Ako dozvolite više oticanja nego što je stanica projektovana, onda će izlazna voda biti manje prečišćena.

Odakle dolaze bakterije u postrojenju za tretman?
Bakterije su stalno u vazduhu. Stvarajući idealne uslove u našem sistemu, bakterije se tamo u velikom broju same razmnožavaju.

Da li nakon prečišćanja ostane i neki prah?
Što se tiče sedimenta. U zavisnosti od intenziteta korišćenja sistema, potrebno je jednom godišnje ili ređe uklanjati sediment koji se sastoji od mrtvih bakterija. Pažnja, ovo su mrtve bakterije bez mirisa.Ovo je kompost, đubrivo za biljke, može se koristiti kao đubrivo ili baciti u smeće. U Srbiji sistemi naših kupaca rade već godinu i po dana i još uvek nije potreban tretman mulja. Prema iskustvu drugih zemalja, ovo je pola kante komposta, možete ga sami dobiti sa dna običnom pumpom i crevom. Neke stanice, na primer ASTRA, već sadrže takvu pumpu i cev.

Od čega je stanica napravljena?
Polipropilen

Kolika je potrošnja električne energije?
U proseku, različiti proizvođači troše 0,6 kilovata struje dnevno.

Retko sam kod kuće, da li je to problem?
Nije kritično ako pauza u korišćenju postrojenja za tretman nije više od mesec dana. Ako više bakterija umre i morate ponovo da prođete kroz proces stvaranja bakterija kada nastavite sa upotrebom.

Šta je garancija?
Različiti proizvođači na različite načine, od 2 godine

Koliko košta montaža?
Da biste bili sigurni, potrebno je da vaš stručnjak poseti naš sajt.U slučaju montaže, koju radimo po sistemu ključ u ruke, cena je obično ~ 100-150 hiljada dinara. Moguća je ugradnja pod nadzorom

Koji se radovi i materijali rade tokom montaže?
isporuka i istovar stanice;
kopanje kanala za cevovode i struju;
ugradnja cevi;
zatrpavanje kanala sa komunikacijama peskom;
kopajući rupu za stanicu;
montaža stanice u jamu;
stvaranje drenažnog sistema;
električne instalacije;
zatrpavanje sistema peskom;
pokretanje sistema;
nivelisanje lokacije;

U proseku, tipična instalacija koristi sledeće materijale: kanalizacione cevi, pesak, električna žica, voda, cement, armaturna mreža, suvi beton

Da li je moguće ispustiti prečišćenu vodu u rezervoar ili reku?
Prema pravilima EU to je nemoguće. Voda nema bakteriološko prečišćavanje u slučaju standardne konfiguracije stanice. Neophodno je ugraditi posebnu jedinicu za naknadni tretman, obično zasnovan na ultraljubičastom principu.

Pošto bakterije nisu problem za ispuštanje u zemlju, ultraljubičaste jedinice za naknadnu obradu nisu tražene. Obično, čak i ako je vaša kuća blizu reke ili jezera, prilično je lako organizovati ispuštanje vode u zemlju.